Strobist Fotoğrafçılık ve Açık Diyafram

Hypersync

Fotoğraf makinaları ve ucuz tetikleyiciler, speedlight’ları harici olarak, ortalama 1/200 enstantane değerine kadar sağlıklı olarak kullanabilirler. (Bu değer Nikon D800′de 1/320, D90’da  1/200). Bu değerin üzerine çıkıldıkça, perde sensörde gölge yapmaya başlar, yani speedlight perdenin hızına yetişemez. Bu da, belli bir hızdan sonra flaşın etkisinin sensöre neredeyse hiç yansımayacağı anlamına gelir. Bu sorunu aşmanın en basit ama pahalı yöntemi, Pocket Wizard gibi pahalı tetikleyiciler ve yüksek hıza uyumlu speedlight’lar kullanmaktır. Bu tetikleyiciler size, 1/8000 enstantanede bile, uyumlu flaşlarınızı düzgün kullanabilmenize imkan tanır.

stobist-fotograf-001

Hypersych özelliği olmayan bir speedlight düzeneğinde, farklı perde hızlarında sensöre düşen görüntüler. Hız artıkça perdenin yaptığı gölge daha da büyüyor.

Canon ve Nikon marka speedlight’ların bir çoğu Hypersync destekliyor. Son dönemde Yongnuo gibi bazı üreticiler de Hypersync destekli speedlight ve tetikleyiciler üretmeye başladı.

Hypersync’in bir strobiste en önemli katkısı, dış çekimlerde açık diyafram kullanılmasına olanak vermesidir. Yani, ortam ışığını dengelemek için diyaframı kısmak yerine, enstantane değerini yükseltip sığ alan derinliğini koruyabilirsiniz. Böylece hem kısık diyaframın neden olduğu keskinlik kaybını engellemiş olursunuz, hem de konuyu arkaplandan ayırıp daha dikkat çekici fotoğraflar elde edebilirsiniz.

Hypersynch’in bir diğer avantajı ise, tabii ki hareketli bir konuyu flaş kullanarak net olarak pozlayabilmeyi sağlamasıdır.

Nikon vs Canon

Bir Nikon kullanıcısısınız ve Hypersync destekleyen bir speedlight’ınız var (Örn. SB-800). Size güzel bir haber: Speedlight’ınızı harici olarak kullanmak için, üstelik Hypersync olarak, bir tetikleyiciye ihtiyacınız yok.

Bir çok Canon sahibi, üst sınıf Nikon’larda (D700-D800) built-in flash bulunmasıyla dalga geçer. Profesyonel bir kamerada dandik bir flaş bulunmasını komik bulurlar. Aslında evet, bu flaşı arkadaşlarınızla bir barda eğlenirken hatıra fotoğrafı çekmek için kullanıyorsanız, bu gerçekten komik bir durumdur ve bir sonradan görme olduğunuzu açık eder. Ancak Nikon mühendislerinin bir pop-up flash ile müşterilerine sunduğu avantaj, bir ışık kaynağı sağlamaktan ziyade Hypersynch bir tetikleyicidir.

Daha eski modelleri denemedim, bilmiyorum, ancak, üzerinde flaş bulunan D90 ve üzeri tüm Nikon fotoğraf makinaları, Nikon uyumlu tüm Hypersynch speedlight’ları, kameranın müsade ettiği en yüksek enstantane değerine kadar built-in flash’ları ile tetikleyebilir. Kendi tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki, güneş tam tepenizdeyken bile bu mümkün. Tek dikkat etmeniz gereken, speedlight’ın önünde bulunan sensörün kameranıza az da olsa bakıyor olması ve kamera ile speedlight arasında iletişimi engelleyecek bir nesne bulunmaması. Speedlight’ın pilinin zayıflamış olması ise sensörün hassasiyetini düşüreceğinden tetikleme eylemi güçleşebilir, buna da dikkat edin. Güneş yatmaya başladıktan sonra, golden hour dolaylarında ise ortam ışığı azalacağı için kamera ve speedlight arasındaki haberleşme çok daha rahat olacaktır.

Built-in flash bulunan Canon modelleri için Hypersync imkanı var mı bilmiyorum ama 5D serisinde built-in flash olmadığını biliyorum. Bu da Hypersynch isteyen bir 5D kullanıcısı için ortalama 1000 TL’lik ek bir tetikleyici (örn. Pocket Wizard) masrafı anlamına geliyor.

ND Filtre

Canon 5D Mark III kullanıyorsunuz ama hypersynch bir tetikleyiciniz yok. Ya da Nikon D5200′ünüz var ancak hypersync için pahalı bir Nikon speedlight şu an almak istemiyorsunuz. Yine de speedlight kullandığınız fotoğraflarda sığ alan derinliğini binlerce TL harcamadan elde edebilirsiniz. Bu noktada strobistin imdanına, genelde manzara fotoğrafları için tercih edilen ND filtreler yetişiyor. ND filtreler, sensöre düşen ışığın yoğunluğunu azaltarak, diyaframı çok da kısmadan uzun pozlama yapmaya imkan tanıyan aksesuarlardır. Bir strobiste sağladığı avantaj ise, 1/200-320 enstantanenin üzerine çıkılamadığı durumlarda ve ortam ışığının çok yoğun olduğu dış çekimlerde, diyaframı kısmadan ışığın yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olması ve diyaframı açık değerlerde kullanabilmenize imkan tanımasıdır.

Piyasada, geniş bir fiyat aralığında ve farklı markalarda bir çok ND filtre bulabilirsiniz. Ayrıca ND filtreler içinde ışığı sabit bir değerde süzenler varken, variable denilen, üzerindeki bilezik vasıtasıyla filtrenin ışık süzme derecesini (örn. 2-10 stop arası) değiştirmenize imkan tanıyan modeller de bulunuyor. Sığ alan derinliğine ihtiyaç duyan bir strobistin genelde dış mekan çekimi yaptığını ve açık havada ışık yoğunluğunun her zaman sabit olmadığını düşünürsek(saat, mekan, hava şartları gibi değişkenler) ve bir ND filtreye sırf bu amaç için hypersync bir tetikleyici/speedlight ücretini vermenin saçma olacağını da eklersek, ucuz bir variable ND filtre sizin için iyi bir seçenek olacaktır diye düşünüyorum. Ucuz bir ND filtrenin dezavantajı tabii ki var: Fotoğraf kalitesinden biraz ödün vermenize neden olacak. Ancak yine de envanterinizi kuvvetlendirene kadar, kendinizi bir strobist olarak geliştirmenize oldukça büyük katkı sağlayacaktır. Arkaplanı uçmuş gitmiş portrelerinde ortaya çıkarağı tat da cabası…

Alıntı >